Kapadokya Peri Bacaları (Nasıl Oluşmuş? Nerede? En İyiler, Tavsiyeler)
Son güncelleme 3 Nisan 2022
Her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen Kapadokya‘nın en önemli özelliğinden birisi de ünlü peri bacaları. Kapadokya’nın eşsiz bir güzelliğe sahip vadilerinde, beldelerinde, Göreme Milli Parkı’nda, hemen hemen her yerde görenleri büyüleyen peri bacaları bulunuyor.
Peri Bacası Nedir, Nasıl Oluşmuş?
Peri bacasını doğal bir oluşum olarak ifade edebiliriz. Peri bacaları oluşumlarının tarihinin 60 milyon yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor. İlk zamanlarda bir iç deniz olan Kapadokya bölgesi, çevredeki Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Güllüdağ’ın milyonlarca yıl önce püskürttüğü lav ve küller bu bölgeyi kurutmaya başlamış ve bölgede lav ve külden oluşan taş yani tüf yapılar oluşmaya başlamış.
Bu yumuşak tüf katmanlar yine milyonlarca yıl boyunca şiddetli rüzgar, sel ve yağmur suları ile aşınması sonucu değişmeye başlamış ve erozyonla birlikte vadilere dönüşmüş. Böylece hepimizin bildiği o üzerine mantar başlık veya şapka varmış gibi görünen konik gövdeler oluşmaya başlamış. Bu doğa harikası oluşumlara da peri bacaları deniliyor.
Kapadokya, aynı zamanda tarih boyunca çok sayıda uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Bölgenin bu yapısının avantajı kullanılarak çok sayıda kayalara oyulmuş yerleşim yerleri, evler, manastırlar, kiliseler, şapeller, ve yer altı şehirleri inşa edilmiş. Peri bacalarının çoğunun içerisi de bu şekilde konumlandırılmış.
Peri bacaları ayrıca güvercinlik olarak da kullanılmış. Döneminde burada yaşayan halk bu oyuklara yem koyup kuşları beslemeye ve kuşlardan elde ettikleri gübreleri bağlarında ve tarlalarında kullanarak son derece verimli ürünler elde etmiş.
Peri Bacası En Güzel Nerede İzlenir?
Kapadokya’da peri bacalarını en güzel, Göreme Açık Hava Müzesi, Uçhisar, Ürgüp, vadiler ve seyir teraslarından izleyebilirsiniz. Ayrıca Kapadokya’nın en popüler aktivitesi olan Balon Turu ile de havadan bu güzellikleri izlemek büyük bir keyif.
Eğer Kapadokya tatiliniz kısa süreli ve peri bacalarını nerede görmeliyim diyorsanız, Paşabağ Rahipler Vadisi‘ne gitmenizi tavsiye ederiz.
En Popüler Peri Bacası Alanları
Kapadokya’da peri bacalarının yoğunlukta olduğu çok sayıda vadi bulunuyor. Bunlardan en önemli ve popüler olanları, aynı zamanda 1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Göreme Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor.
Göreme Açık Hava Müzesi – Göreme
4 ve 13’üncü yüzyıllar arasında manastır hayatına ev sahipliği yapmış olan ve 1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası’nda yer alan Göreme Açık Hava Müzesi, Göreme ve Kapadokya’nın en çok ziyaret edilen yeri konumunda. Göreme’nin merkezine yaklaşık 2 kilometre mesafede yer alan Göreme Açık Hava Müzesi’nde bulunan Kızlar ve Erkekler Manastırı, Azize Barbara Şapeli, Çarıklı Kilisesi, Tokalı Kilisesi, Elmalı Kilisesi, Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise ve Karanlık Kilise en önemli yerler arasında. Zamanda yolculuk ediyor hissini veren kiliseler, hala tazeliğini koruyan muhteşem fresklerin eşsiz örneklerini sunuyor. Devamı…
Vadiler
Kapadokya’da bulunan vadiler, gerek coğrafi yapısı, gerek kaya ve peri bacaları oluşumlarının şekilleri ve renkleri ile adlandırılmış durumda. En çok gezilen vadiler arasında aşağıdakiler ilk sırada geliyor.
- Paşabağ Rahipler Vadisi (Monks Valley)
- Zelve Vadisi ve Açık Hava Müzesi
- Devrent Hayal Vadisi (Imagination Valley)
- Güvercinlik Vadisi (Pigeon Valley)
- Aşk Vadisi (Love Valley)
- Kızılçukur Vadisi (Red Valley)
- Güllüdere Vadisi (Rose Valley)
- Kılıçlar Vadisi (Swords Valley)
Yukarıda listelediğimiz vadilerin hepsi Göreme Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Bunların dışında ise bir de ünlü Ihlara Vadisi var. Göreme’den yaklaşık 85 km. uzaklıkta Aksaray ili sınırları içinde yer alan Ihlara Vadisi de mutlaka gezip görülmeye değer.
Panoramik Seyir Terasları
Kapadokya’da peri bacaları ile bezenmiş olağanüstü güzellikte vadileri izleyebileceğiniz panoramik seyir terasları bulunuyor. Bunlar arasında en popüler olanlar, Göreme, Kızılçukur Vadisi, Aşıklar Tepesi, Göreme Açık Hava Müzesi, Uçhisar Kalesi, Ortahisar Kalesi ve Ürgüp Temenni Tepesi seyir terasları.